Inicio / Certificacións de orixe

Cebreiro

A Denominaci√≥n de Orixe Protexida Cebreiro ampara o queixo elaborado con leite pasteurizado procedente do gando vac√ļn das razas rubia galega, pardo-alpina, frisona ou dos seus cruzamentos.

O queixo do Cebreiro comercial√≠zase tanto fresco como curado, cunha maduraci√≥n m√≠nima de 45 d√≠as.O peso das pezas oscila entre 0,5 e 2 kg. A √°rea de produci√≥n, tanto do leite como do queixo, est√° situada na provincia de Lugo, na zona de entrada a Galicia polo Cami√Īo franc√©s. Abrangue os concellos de Baleira, Baralla, Becerre√°, Castroverde, Cervantes, Folgoso do Courel, A Fonsagrada, L√°ncara, Navia de Suarna, As Nogais, Pedrafita do Cebreiro, Samos e Triacastela.

Características

O queixo amparado pola DOP Cebreiro ten forma de cogomelo ou gorro de coci√Īeiro e consta de d√ļas partes: unha base cil√≠ndrica de di√°metro variable e altura non superior a 12 cm e un sombreiro lixeiramente m√°is ancho. O seu peso var√≠a entre 0,3 e 2 kg. A s√ļa codia √© fina ou inexistente, firme, sen mofo e de cor variable dende o branco ata o amarelo, segundo o grao de maduraci√≥n.

A pasta é granulosa, branda, untuosa e fundente no padal, de cor branca e de sabor lácteo levemente acedo.O seu contido en graxa será superior ao 45% e inferior ao 60%.

Datos técnicos (2014)
  • Gandeiros: 7
  • Queixer√≠as: 4
  • Produci√≥n: 41,25 toneladas
  • Valor econ√≥mico estimado: 408.104 euros

Redes sociais

Multimedia