Inicio / Certificacións de orixe

Cebreiro

A Denominación de Orixe Protexida Cebreiro ampara o queixo elaborado con leite pasteurizado procedente do gando vacún das razas rubia galega, pardo-alpina, frisona ou dos seus cruzamentos.

O queixo do Cebreiro comercialízase tanto fresco como curado, cunha maduración mínima de 45 días.O peso das pezas oscila entre 0,5 e 2 kg. A área de produción, tanto do leite como do queixo, está situada na provincia de Lugo, na zona de entrada a Galicia polo Camiño francés. Abrangue os concellos de Baleira, Baralla, Becerreá, Castroverde, Cervantes, Folgoso do Courel, A Fonsagrada, Láncara, Navia de Suarna, As Nogais, Pedrafita do Cebreiro, Samos e Triacastela.

Características

O queixo amparado pola DOP Cebreiro ten forma de cogomelo ou gorro de cociñeiro e consta de dúas partes: unha base cilíndrica de diámetro variable e altura non superior a 12 cm e un sombreiro lixeiramente máis ancho. O seu peso varía entre 0,3 e 2 kg. A súa codia é fina ou inexistente, firme, sen mofo e de cor variable dende o branco ata o amarelo, segundo o grao de maduración.

A pasta é granulosa, branda, untuosa e fundente no padal, de cor branca e de sabor lácteo levemente acedo.O seu contido en graxa será superior ao 45% e inferior ao 60%.

Datos técnicos (2014)
  • Gandeiros: 7
  • Queixerías: 4
  • Produción: 41,25 toneladas
  • Valor económico estimado: 408.104 euros

Redes sociais

Multimedia