Inicio / Certificaci贸ns de orixe

Lac贸n gallego

A Indicaci贸n Xeogr谩fica Protexida Lac贸n Gallego protexe as extremidades dianteiras do gando porcino, tradicionalmente designadas con este nome, despois de seren curadas.

Os lac贸ns protexibles proceden de porcos das razas celta, large whitelandrace, duroc e dos seus cruzamentos. Tam茅n se aceptan os cruzamentos coas razasbranca belgae pietrain, sempre que interve帽an nunha proporci贸n inferior ao 25%.

Os porcos para sacrificio deben ter como m铆nimo seis meses de idade e 90 quilos de peso vivo.Despois de os sacrificar, o despezamento realizarase segundo a tradici贸n e a norma do corte redondo. A elaboraci贸n real铆zase en varias fases: salgadura, lavadura, asentamento e secado ou curaci贸n, cunha duraci贸n m铆nima de 30 d铆as. Non se admite a afumadura.

As pezas de Lac贸n Gallego te帽en un peso que oscila entre 3 e 5,5 quilos e tanto a zona de produci贸n como a de elaboraci贸n comprenden toda a comunidade galega. Ademais, deben reunir as seguintes caracter铆sticas:

  • O lac贸n estar谩 enteiro e conservar谩 a pel e o pezu帽o, pero non os cascos.
  • A forma exterior ser谩 redondeada e perfilada nos bordos ata a aparici贸n do m煤sculo.
  • A textura debe ser firme ao tacto, sempre en relaci贸n co seu grao de curaci贸n.
  • A graxa presentarase untuosa, abrancazada ou lixeiramente amarela, brillante, arom谩tica e de sabor agradable.
  • A masa muscular ser谩 de cor rosa ou avermellada e presentar谩 resistencia media ao corte e graxa parcialmente infiltrada nela.
  • O aroma ser谩 suave, agradable, exento de rancio e de olores estra帽os e o sabor pouco salgado, de impresi贸n suave, untuoso e con certa intensidade.
Datos t茅cnicos (2014)
  • Explotaci贸ns: 191
  • Industrias: 12
  • Produci贸n: 8.247 quilos
  • Valor econ贸mico: 56.080 euros

Redes sociais

Multimedia