Inicio / Certificacións de orixe

San Simón da Costa

A Denominación de Orixe Protexida San Simón da Costa ampara o queixo elaborado con leite procedente de gando vacún das razas rubia galega, pardo-alpina, frisona e dos seus cruzamentos.

O queixo San Simón da Costa comercialízase cunha maduración mínima de 45 días no caso do formato grande (entre 0,8 e 1,5 kg) e de 30 días para o formato pequeno ou “bufón” (entre 0,4 e 0,8 kg). Ao finalizar a maduración procédese ao seu afumado con madeira de bidueiro.

A zona de produción, tanto do leite como do queixo, localízase na provincia de Lugo e está constituída pola comarca da Terra Chá, (Abadín, A Pastoriza, Begonte, Castro de Rei, Cospeito, Guitiriz, Muras, Vilalba e Xermade).

Características

O queixo da DOP San Simón da Costa presenta unha forma intermedia entre buxaina e bala. A súa codia afumada, de cor amarela-ocre, ten un grosor que varía entre 1 e 3 mm e é algo graxenta, inelástica e dura.

A pasta presenta unha textura fina, graxa, semidura, semielástica e contraída, de cor entre branco e amarelo,suave ao corte, con aroma e sabor característicos, e cun número non moi elevado de ollos, que son de forma redondeada ou irregular e de tamaño variable. O seu contido en graxa sobre extracto seco será superior ao 45% e inferior ao 60%.

Datos técnicos (2014)
  • Gandeiros: 101
  • Queixerías: 11
  • Produción: 363 toneladas
  • Valor económico estimado: 2,5 millóns de euros

Redes sociais

Multimedia