.
A mellor tapa de Galicia é “Falsa Gyoza de Lura, rechea dun guiso de lura na súa tinta, dous bocados de sabor e frescura que recrean os aromas da mar galega”, creación de Sheila Barbeito, cociñeira de Roots Coruña, situado na cidade da Coruña.
Rubén González, cociñeiro do establecemento O Cafetín, situado en Pontevedra, é o subcampión, coa tapa “Vacalao du crú ao cociñao”, que fusiona mar e montaña; vaca e bacallau: elaborada cunha espiña de bacallau acompañada cun tartar de loura galega, lombo de bacallau confeitado con herbas do litoral, máis un búsqueo de bacallau co seu pil-pil e tenreira curada.
Mentres que Paco Gómez é o terceiro clasificado do certame, por “Garbeo dá sardiña”, unha elaboración sobre unha base de papel de arroz e nos seus interior anacos de mango, sardiña, crema de allo branco de castaña, e coroado cun filete de sardiña kizami e cebola lila, que se poderá gozar no Restaurante A Feira, en Ourense.
Así mesmo, Ana Méndez, directora de Galicia Calidade, expresou “desde Galicia Calidade estamos encantados de apoiar este Campionato de tapas elaboradas con varios dos produtos que levan o selo de garantía, o que nos axuda a potenciar e dar a coñecer a nosa marca, que conta con máis de 25 anos certificando empresas e produtores da nosa rexión. Ademais, a participación no concurso de xurados de toda a xeografía española supón que Galicia Calidade sígase recoñecendo a nivel nacional como un certificado de excelencia.”
Participantes premiados con recoñecementos especiais
A organización do Campionato, xunto coa Deputación de Ourense, fixeron un esforzo por premiar a diversidade das propostas gastronómicas presentadas polos cociñeiros, o que permitiu outorgar dez recoñecementos especiais.
Daniel do Toro, presidente do xurado, sinalou “vimos propostas moi interesantes, orixinais de gran calidade e técnica, que fan honra á riqueza gastronómica de Galicia, por iso decidimos todo o xurado outorgar unha Mención Especial para Restaurante Kero, situado en Vigo, representado por Juan Carlos Peret, pola súa creación “Kero Navalla”, que recibiu un diploma e obsequio de Equip Hotel.
Premio Galicia Calidade, recoñecemento polo bo uso dos produtos certificados da marca de alimentos galegos foi para La Zapatería del Abuelo, situado en Ourense. Beatriz Alcalá, recibiu o diploma e unha cesta de produtos de mans de Ana Méndez, directora de Galicia Calidade.
A tapa máis innovadora de Galicia é creación de Judicael Romero, do Vioncas Bake, situado en Vigo. María Caldelas, xerente da Central Heladera, entregou un vale de produtos e un diploma.
O premio á tapa maridaxe con cervexa levoullo o Restaurante BaceLó situado en Ferrol (A Coruña), pola creación “Antojito Ferrolán” de Alejandro Martínez e Mar Lago, quen gañou unha visita para o museo Mega, premio entregado por Pedro López, trade márketing Horeca de Estrela Galicia, cervexa oficial do Campionato.
O premio á tapa sostible foi para Gersón Iglesias, do Restaurante Erva (Hotel OCA) situado en Allariz (Ourense), pola creación da tapa “Mimá!! Berenxena, poti poti e Shiitake de Trives”, elaborada con produtos de aproveitamento. Ana Gato, CEO de Embruxo, entregou ao gañador un diploma e un pack de AOVE.
O premio á tapa máis tradicional obtívoo Samuel Moreno do Restaurante O Campanario, situado en Nogueira de Ramuín (Ourense), quen recibiu o recoñecemento e un pack de produtos entregados por Martín Touceda, responsable de CienPorCel.
A tapa máis bonita de Galicia é “Dá cepeira ó folecho”, creación de Martín Fernández, de Bágoa Gastrobar, situado en Ourense. Carmelo Aunión, director de Hitcooking Gastro Magazine entregou ao gañador un trofeo, diploma e un xamón cortesía de Majada Pedroche.
O Premio á tapa maridaxe con viño branco foi para Antón Castro, de Casa Gaibor, situada en Guitiriz (Lugo). O diploma e packs de viños foi entregado ao gañador por Jorge González, responsable Casal de Armán.
Óscar Galandum de Taberna Bardancas, situada en Cariño (A Coruña), conquistou, coa súa creación “Pret a Papar,” o Premio á participación activa en redes sociais, que consta dun diploma e produtos de Alicia’s Cake (sobremesas artesanais en vaso) entregados Alazne Aguirre.
O premio á tapa maridaxe con viño tinto recaeu na Estación de Lomán, situado en Ourense, pola creación de “Ladecal Caldelá”, elaborada por Juan Varela, quen recibiu un diploma recoñecemento e viños entregados por Jorge González, responsable Casal de Armán.